duminică, 30 ianuarie 2011

Limbajul Pascal. Stive. Cozi.

Orice algoritm lucrează cu date (numere întregi, reale, şiruri de caractere etc.). Referitor la acestea, în informatică, s-au cristalizat anumite concepte fundamentale, pe care le vom prezenta în continuare.

Printr-un tip de dată  înţelegem o mulţime cu elemente numite valori.

Exemplu:{-32768, 32767, .......0,1,........32767} este omulţime de numere întregi. Atunci cînd nu există posibilatea de confuzie, putem nota mulţimea de mai sus astfel: [-32768,32767]. Un element al acestei mulţimi este 7 (valoarea 7). În Turbo Pascal un astfel de tip se numeşte integer. Şi este predefinit (este cunoscut de limbaj, nu trebuie definit de programator).

Pe mulţimea valorilor unui tip se definesc operaţiile asociate tipului.

Exemplu: Pentru tipul integer se definesc operaţiile de adunare, scădere, înmulţire etc.

Pentru fiecare tip se defineşte modul în care se valorile sale.

Exemplu: Pentru tipul integer valorile se memorizează utilizînd codul complementar şi se folosesc 2 octeţi consecutivi.

Pentru a lucra cu date de un anumit tip se folosesc variabile.

O variabilă se caracterizează prin: tip (natura datelor şi modul de memorare), nume (prin care aceasta se adresează) şi adresă (număr de ordine al primului octet în care se reţin datele, memoria internă fiind privită ca o succesiune de octeţi numerotaţi).

Tipuri de date pot fi simple (mulţimile care alcătuiesc nu sunt rezultate ca produs cartezian a altor mulţimi) şi stucturate în caz contrar. Exemplu:tipul integer este simplu, iar tipul record este structurat.

Limbajele de programare evoluate utilizează din plin tipurile de date. Mai mult, unele din ele permit programului, folosind tipurile existente, să definească noi tipuri de date. Limbajul Turbo Pascal este un exemplu în acest sens.

Noţiunea de tip de date este strânsă legată de un anumit limbaj de programare. În situaţia în care se renunţă la această legătură, se ajunge la o altă noţiune mult utilizată şi anume cea de structură de date.

Exemplu: Mulţimea este o structură de date (după cum vom arăta). În limbajul Turbo Pascal există tipul mulţime (set). Alte limbaje (de exemplu C) nu cunosc acest tip. Aceasta nu înseamnă că în C nu vom putea lucra cu mulţimi. Sarcina noastră este să înţelegem structura de date numită mulţime şi să o implementăm în orice limbaj de programare dorim.

Un curs de algoritmi trebuie să fie independenţi de orice limbaj. Fapt că în aceasta lucrare algoritmii se implementează în Turbo Pascal nu înseamnă că ei pot fi folosiţi numai în acest limbaj. Din acest motiv, orice curs de algoritmi va utiliza noţiunea de structură de date.

Download Limbajul Pascal Stive Cozi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu